Hoe kan MDR ertoe bijdragen om aan de NIS2 te gaan voldoen?
Met de komst van de NIS2-richtlijn worden organisaties in de EU verplicht om hun netwerk- en informatiebeveiliging naar een hoger niveau te tillen. Denk hierbij aan strengere eisen voor risicobeheer, continue monitoring en verplichte meldingen van beveiligingsincidenten binnen 24 uur. Dit vraagt om een proactieve en grondige aanpak van cybersecurity. MDR biedt precies de ondersteuning die nodig is om aan deze eisen te voldoen.
- Tijdige detectie en respons: Eén van de kernpunten van NIS2 is het tijdig detecteren van bedreigingen. MDR voorziet in 24/7 monitoring van je ICT-omgeving en netwerk, waardoor je altijd zicht hebt op verdachte activiteiten. Dit continue toezicht zorgt ervoor dat potentiële aanvallen vroegtijdig worden herkend, zodat je sneller kunt handelen. Hiermee voldoe je aan de NIS2-eis van tijdige detectie en respons.
- Snel de juiste informatie aanleveren: NIS2 verplicht organisaties om ernstige beveiligingsincidenten binnen 24 uur te melden. MDR helpt je niet alleen om deze incidenten snel te identificeren, maar ook om ze te begrijpen. Door middel van gedetailleerde analyses en impactrapporten kun je snel de juiste informatie aanleveren aan toezichthouders. Bovendien ondersteunt MDR bij het verhelpen van het incident, zodat je direct kunt reageren en escalatie voorkomt.
- Identificeren en beheren van risico’s: Een belangrijk aspect van NIS2 is het identificeren en beheren van risico’s binnen je netwerk. MDR voert voortdurend kwetsbaarhedenscans uit en helpt je prioriteren welke zwakke plekken je eerst moet aanpakken. Denk hierbij aan het opsporen van systemen die niet gepatcht zijn of onveilige configuraties. Deze proactieve aanpak zorgt ervoor dat je netwerk altijd up-to-date en beter beschermd is, wat essentieel is voor compliance.
- Goed voorbereid zijn: NIS2 stelt dat organisaties voorbereid moeten zijn op nieuwe, onbekende bedreigingen. MDR gebruikt AI, machine learning en threat intelligence om zero-day threats te detecteren die traditionele beveiliging vaak mist. Hierdoor kun je nieuwe dreigingen sneller blokkeren en je organisatie beschermen tegen onverwachte risico’s.
- Verantwoording en audits: Een groot deel van NIS2 draait om verantwoording: laten zien dat je cybersecurity op orde is. MDR genereert heldere rapportages over alle soorten incidenten, de beveiligingsstatus van je netwerk en verbeterpunten in je cyberweerbaarheid. Met deze rapporten kun je eenvoudig aantonen dat je voldoet aan de eisen van NIS2 en ben je voorbereid op audits of controles.
- Proactief zijn: NIS2 vereist gespecialiseerde kennis over cybersecurity en risicobeheer. MDR biedt toegang tot een team van ervaren professionals die je organisatie begeleiden en adviseren. Zij zorgen ervoor dat je niet alleen reactief, maar vooral proactief handelt.
MDR als hulpmiddel
MDR is een prima hulpmiddel om je organisatie te helpen om NIS2-compliant te worden. Managed Detection and Response (MDR) is een dienst waarbij een externe partij verantwoordelijk is voor het detecteren en reageren op beveiligingsincidenten binnen een organisatie. MDR let op verdachte activiteiten op het bedrijfsnetwerk en onderneemt actie wanneer dit nodig is.
Lees ook onder andere blogs over NIS 2 en MDR
NIS2 update: invoering verwacht in Q3 2025
De NIS2-richtlijn, die later dit jaar wordt geïmplementeerd in de Cyberbeveiligingswet, is een belangrijke stap voorwaarts in de Europese regelgeving op het gebied van cybersecurity. Deze richtlijn richt zich voornamelijk op organisaties die worden gezien als leveranciers van essentiële diensten. Maar ook de toeleveranciers van deze bedrijven krijgen met de NIS2 te maken.
MDR maakt zichtbaar wat er in je ICT-omgeving gebeurt
Managed Detection and Response (MDR) is een dienst waarbij een externe partij verantwoordelijk is voor het detecteren en reageren op beveiligingsincidenten binnen een organisatie. MDR let op verdachte activiteiten op het bedrijfsnetwerk en onderneemt actie wanneer dit nodig is.
IT-engineer Sven van Hoepen aan het woord over MDR
We krijgen regelmatig de vraag of we kunnen helpen “om aan de NIS2 te gaan voldoen”. Uiteraard zijn er tal van onderdelen waarbij wij onze klanten kunnen ondersteunen. Managed Detection and Response (MDR) is bijvoorbeeld een belangrijk hulpmiddel. Sven van Hoepen, één van onze gespecialiseerde engineers op het gebied van MDR-implementatie, vertelt hoe wij bij Solviteers dit proces aanpakken en wat onze klanten ervan merken.

Meer weten?
Maikel, onze accountmanager, helpt je graag verder. Je kunt hem mailen of bellen.
E-mail: m.koekkoek@solviteers.nl | Telefoonnummer: 06 13 08 38 22