IT-engineer Sven van Hoepen aan het woord over MDR!
We krijgen regelmatig de vraag of we kunnen helpen “om aan de NIS2 te gaan voldoen”. Uiteraard zijn er tal van onderdelen waarbij wij onze klanten kunnen ondersteunen. Managed Detection and Response (MDR) is bijvoorbeeld een belangrijk hulpmiddel. Sven van Hoepen, één van onze gespecialiseerde engineers op het gebied van MDR-implementatie, vertelt hoe wij bij Solviteers dit proces aanpakken en wat onze klanten ervan merken.
Keuze voor een MDR-systeem
Bij Solviteers werken we met verschillende fabrikanten van securityproducten. Het was voor ons daarom essentieel om een MDR-systeem te kiezen dat moeiteloos integreert met leveranciers zoals Microsoft, Sophos, SentinelOne, Barracuda en Fortinet. Maar de technologie alleen is niet genoeg. "We hechten veel waarde aan persoonlijk contact met onze fabrikanten en distributeurs. Goede ondersteuning en een lange termijnrelatie helpen ons om continu te verbeteren in wat we doen," zegt Sven. Na uitgebreid onderzoek kozen we voor het MDR-systeem van N-Able.
Een lerend systeem
Een van de grootste voordelen van N-Able is dat het een zelflerend systeem is. "Na de implementatie gaat het eerst in een leermodus. Na zo’n drie weken schakelt het systeem automatisch volledig in," legt Sven uit. Dit zorgt voor een gecontroleerde invoering, waarbij wij als IT-dienstverlener het proces nauwgezet kunnen volgen en bijsturen waar nodig. "Omdat wij onze klanten door en door kennen, kunnen we het systeem optimaal afstemmen op hun specifieke situatie."
En dan staat het systeem aan…
Na drie weken is het MDR-systeem operationeel en verschijnen de eerste analyses. Klanten krijgen direct inzicht in de beveiligingsstatus van hun ICT-omgeving. "Alles wordt overzichtelijk weergegeven in dashboards en grafieken. Je kunt doorklikken om dieper in de details te duiken en direct zien waar verbeteringen mogelijk zijn," vertelt Sven. Dit is geen eenmalige check; het proces loopt continu door, zodat beveiliging up-to-date blijft. "Het systeem genereert diverse rapportages die onze klanten direct kunnen raadplegen, zonder dat wij daar telkens tussen hoeven te zitten."
Wat merkt de klant ervan?
De implementatie zelf verloopt nagenoeg ongemerkt voor de klant. "Pas bij de afronding van de implementatie geven we een uitgebreide demonstratie," zegt Sven. "We laten zien hoe het systeem werkt, wat het de komende tijd gaat doen en hoe klanten de rapportages kunnen benutten."
Toch merken klanten al snel dat het systeem actief is. "Een mooi voorbeeld is wanneer een medewerker op vakantie is en probeert in te loggen vanaf een locatie waar dat niet is toegestaan. Het systeem blokkeert de poging direct," vertelt Sven. "Uiteraard kunnen wij zo’n blokkade snel opheffen als dat nodig is, maar het laat wel zien dat het systeem werkt!"
Een demo zien van MDR?
Vanuit N-Able hebben wij toegang tot een demo-omgeving, waarin Sven allerlei interessante zaken kan laten zien. Deze demo kunnen we vrijblijvend verzorgen, dus mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in MDR laat het ons eens aan je demonstreren!
Lees ook onder andere blogs over NIS 2 en MDR
NIS2 update: invoering verwacht in Q3 2025
De NIS2-richtlijn, die later dit jaar wordt geïmplementeerd in de Cyberbeveiligingswet, is een belangrijke stap voorwaarts in de Europese regelgeving op het gebied van cybersecurity. Deze richtlijn richt zich voornamelijk op organisaties die worden gezien als leveranciers van essentiële diensten. Maar ook de toeleveranciers van deze bedrijven krijgen met de NIS2 te maken.
MDR maakt zichtbaar wat er in je ICT-omgeving gebeurt
Managed Detection and Response (MDR) is een dienst waarbij een externe partij verantwoordelijk is voor het detecteren en reageren op beveiligingsincidenten binnen een organisatie. MDR let op verdachte activiteiten op het bedrijfsnetwerk en onderneemt actie wanneer dit nodig is.
Hoe kan MDR ertoe bijdragen om aan de NIS2 te gaan voldoen?
Met de komst van de NIS2-richtlijn worden organisaties in de EU verplicht om hun netwerk- en informatiebeveiliging naar een hoger niveau te tillen. Denk hierbij aan strengere eisen voor risicobeheer, continue monitoring en verplichte meldingen van beveiligingsincidenten binnen 24 uur. Dit vraagt om een proactieve en grondige aanpak van cybersecurity. MDR biedt precies de ondersteuning die nodig is om aan deze eisen te voldoen.

Meer weten?
Maikel, onze accountmanager, helpt je graag verder. Je kunt hem mailen of bellen.
E-mail: m.koekkoek@solviteers.nl | Telefoonnummer: 06 13 08 38 22